dinsdag 13 mei 2008

Puppy Linux Dingo 4.00

Het is langdurig stil geweest aan het Puppy Linux-front. De laatste release, Puppy 3.01, dateert van een half jaar geleden. De reden dat er is afgeweken van de gewoonlijk korte releaseperiodes is dat Puppy van de grond af aan opnieuw is opgebouwd om zo klein en compact mogelijk te kunnen zijn. De live-CD bevat een compleet besturingssysteem en een groot aantal nuttige programma's, en dat alles samengeperst in slechts 87 MB. Ondanks het mooie lenteweer ben ik toch benieuwd genoeg naar het resultaat om binnenshuis een kijkje te nemen.

De live-CD wordt in zijn geheel in het geheugen geladen. Dit heeft als voordeel dat Dingo razendsnel opereert en de CD-speler vrijkomt voor andere taken. Het eerste dat me opvalt is de nieuwe vormgeving. Puppy heeft een modernere uitstraling gekregen en lijkt wat minder op de vergane glorie van Windows 98. Het enige minpuntje is dat de achtergrondafbeelding op het bureaublad iets te sterk gecomprimeerd is, zodat het wat vlekkerig overkomt.

Barry Kauler, de geestelijk vader van deze Australische kennel, heeft de pakketmanager PETget grondig aangepakt. Een overzichtelijk menu toont de aanwezige pakketten. In één oogopslag is het duidelijk hoe je nieuwe toepassingen installeert. Het aanbod is tamelijk beperkt, vergeleken met de uitgebreide repositories van op Debian gebaseerde distributies. Je zult eventueel op zoek moeten naar zogenaamde DotPups die door de community zijn samengesteld of naar Slackwarepakketten. Ik heb de proef op de som genomen door MPlayer, de plug-in en een extra set codecs te installeren, aangezien de standaardspeler Xine niet alle mediaformaten ondersteunt. Installeren en verwijderen in PETget is een simpel klusje. Een zoekfunctie zou in PETget weliswaar niet misstaan.

Je kunt het zo gek niet bedenken of Puppy heeft wel een wizard om beheerderstaken te vereenvoudigen. Er is een wizard om de internetverbinding te configureren, een wizard voor de printer, het toetsenbord, ALSA en Xorg. Er is zelfs een Wizard Wizard. En wil je een CD branden van je aangepaste versie dan helpt de wizard Remaster Puppy Live-CD met dat proces door een kopie van het systeem te maken.

Meestal gebruik je een live-CD eenmalig. Je kunt veranderen wat je wilt, zodra de computer eenmaal is uitgezet raken ook alle instellingen verloren. Puppy is een uitzondering op die regel. Tijdens het afsluiten bestaat de mogelijkheid om de geïnstalleerde programma's en wijzigingen op een multisessie-CD, USB-stick of gewoon op de harde schijf op te slaan als pup_save.2fs. Windowsgebruikers hoeven daarom niet te vrezen dat er iets aan hun systeem veranderd wordt. De volgende keer zal het bestand tijdens het opstarten van de CD ingelezen worden.

De oude computer die op zolder stof staat te verzamelen kan met Puppy Linux nog goede diensten bewijzen. Voor het draaien in het geheugen heeft Puppy minimaal 128 MB nodig en voor het werken vanaf de live-CD slechts 64 MB. Meer RAM maakt een snelheidsmonster van een afgedankte machine. Puppy is misschien niet moeders mooiste, maar wel heel apart en populair onder een grote schare trouwe fans.

Download Puppy 4.00

Geen opmerkingen: