vrijdag 22 augustus 2008

Evangeliseren

De vakantie zit er weer op. Vijf weken rondtrekken door de arctische Noord-Europese natuur doen een mens goed. Je zou in die verlaten contreien bijna vergeten dat er nog zoiets als het kleine Nederland bestaat waar de mensen altijd haast lijken te hebben. Het kost me duidelijk moeite om weer een beetje in het gareel te gaan lopen.

Tot mijn eigen verbazing taalde ik tijdens de vakantie totaal niet naar mijn andere digitale leven. De laptop ging weliswaar mee, maar kwam nauwelijks tevoorschijn. Geen wonder ook bij al dat moois dat er onderweg te zien was. Wat wel tevoorschijn kwam waren enkele Ubuntu live-CD's die ik gratis bij Shipit had besteld en had meegenomen voor het geval dat. Zo'n live-CD bleek erg handig te zijn bij het opsporen van een probleem van een vakantieganger die zijn Windowsmachine niet meer opgestart kreeg.

Bij een andere gelegenheid raakten we met twee Rotterdammers in gesprek over computers. Natuurlijk voor mij een goede reden om Linux en open source-programma's te promoten. Tenslotte draait de wereld niet alleen om dat Redmondse bedrijf en hebben we een geweldig alternatief besturingssysteem. Opmerkelijk was dat de naam Ubuntu niet helemaal vreemd voor hen was, ook al wisten ze er het fijne niet van. En ook OpenOffice, Firefox en zelfs Thunderbird waren bekende begrippen. Linux werd echter, zoals wel vaker, geassocieerd met wereldvreemde geeks met lang haar en warrige baarden die geheimzinnige commando's invoerden.

Pikant detail was dat een van de twee heren software-ontwikkelaar was. Hij had er wel eens over gedacht om zijn software ook voor Linux geschikt te maken. Mijn voorstel om dat dan onder een GPL-licentie te doen was kennelijk tegen het zere been. Hij verdiende toch zijn brood als ontwikkelaar? Hoe kon ik in hemelsnaam denken dat hij zichzelf het brood uit de mond zou stoten?! Ik heb maar niet gezegd dat ik van potentiële Linuxklanten weinig belangstelling voor gesloten software verwacht waar ook nog eens een prijskaartje aan hangt. Als ontwikkelaar moet je dan toch wel met iets heel bijzonders op de proppen komen.

Blijkbaar heb ik met mijn uitleg toch wat vooroordelen over Linux weg kunnen nemen en hun interesse kunnen wekken, want de live-CD van Ubuntu zou goed van pas komen om een oudere laptop weer nieuw leven in te blazen. Én... Linux blijkt niet per definitie een mannenzaak te zijn. Als een oudere dame als ik ermee overweg kan dan moet het toch niet al te moeilijk zijn, nietwaar?

2 opmerkingen:

Imaginharry zei

Leuk en meeslepend geschreven. De carriéreboy is mooi in z'n hempie gezet. Sociaal doen over de rug van de gewone man... bah. En dat terwijl er maar één woord in het hoofd van dat soort mensen te lezen valt: GRAAIEN !!
Ik ben geen Ubuntu gebruiker maar voel wel dat die gedachte een sociale is.

Groetjes
Harry

Eucalypta zei

Dank je voor je reactie. Ubuntu en vrije software in het algemeen kun je inderdaad zeer sociaal noemen. Het delen van code/kennis en het verbeteren van de software in het belang van iedereen zou eigenlijk regel i.p.v. uitzondering moeten zijn. Maar ja, zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Het draait nu eenmaal meestal om geld.

Trouwens, misschien een goed moment om Ubuntu of een van de vele andere gratis distributies eens te proberen? Met zo'n live-CD kun je niets aan je systeem verprutsen en gaat er een nieuwe wereld voor je open. Oh jee, nu doe ik het weer....;-)