zondag 14 september 2008

Spelen met de Asus Eee PC 900

Na veel wikken en wegen heb ik de knoop eindelijk doorgehakt en mijn keuze voor een netbook laten vallen op de Asus Eee PC 900. Het kleine apparaatje blijkt tot heel wat meer in staat te zijn dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Eigenlijk kan ik er alles mee als waarvoor ik mijn volwassen laptop gebruik. Met andere woorden: ik ben verliefd tot over mijn oren!

Over de Linuxdistributie Xandros, waar Asus voor gekozen heeft, ben ik minder te spreken. Het oogt allemaal heel aardig, maar voor een iets meer dan gemiddelde computergebruiker is de Easy Mode, de desktop met intuïtieve iconen, al snel te beperkt. Er bestaat daarnaast nog een mogelijkheid om de meer geavanceerde KDE-desktop te installeren. Dit brengt echter wel enkele honderden extra Mb's aan benodigde ruimte met zich mee die ik zelf liever aan leuke programma's besteed. De software die Asus standaard aanbiedt is beknopt, maar door extra repositories flink uit te breiden.

Wat betreft de beveiliging heb ik geen goed woord over voor deze Asusuitvoering van Xandros. Ik vraag me af waar het wachtwoord voor dient als je als gewone gebruiker bijvoorbeeld zomaar met een commando als “kdesu konqueror” allerlei aanpassingen kunt doen of met “sudo synaptic” kunt installeren wat je wilt. Het ingestelde wachtwoord heeft op deze manier geen enkel nut want er wordt gewoonweg niet om gevraagd!

Samen met de Eee heb ik een SDHC-kaartje gekocht waarop ik wat met andere distributies wil gaan experimenteren. Doordat zowel het opstartmenu van Grub als het systeem zelf beiden op het kaartje worden ge├»nstalleerd komen ze niet met het originele besturingssysteem in aanraking. Door tijdens het opstarten op Esc te drukken verschijnen de diverse opstartopties. Opstarten van de “harde schijf”, van externe CD/DVD-speler, USB-stick of SDHC. Ik heb meteen maar een poging gewaagd om mijn Eeetje van iets anders te voorzien.

In eerste instantie was ik een beetje huiverig voor de procedure om een opstartbare USB-stick te maken. In verschillende handleidingen vlogen de commando's me om de oren. Het grafische programmaatje Unetbootin automatiseert het proces en met een paar klikken en wat geduld is de USB-stick klaar voor gebruik.

Aangezien de Eee een aangepaste kernel gebruikt zijn er nog weinig kant en klare distributies in omloop. De ontwikkelingen gaan snel, maar staan nog een beetje in de kinderschoenen. Op de Wiki van eeegebruikers vond ik een overzicht van geschikte distributies en heb ik gekozen voor Fluxflux-eee.

Fluxflux is een slanke, kleine distro die rond MiniMe van PCLinuxOS is opgebouwd. Alles werkt “out of the box”. Er zijn geen hacks of scripts meer nodig om de hardware werkend te krijgen. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat Fluxflux nogal Spartaans is en daardoor niet zo geschikt voor beginners met Linux. Het werkt behoorlijk stabiel, alhoewel ik wel enkele kleine bugs tegenkwam. Zo ben ik op mysterieuze wijze de Wbar, de iconen bovenin, kwijtgeraakt en heb nog geen oplossing kunnen vinden om deze weer terug te toveren. Het kan trouwens zomaar ineens gebeuren dat Fluxflux op korte termijn door wat anders vervangen gaat worden.

Veel praktische informatie over de Eee PC is te vinden op het Nederlandse en Engelse forum.

Update: Ubuntu Netbook Remix op de Eee