maandag 22 september 2008

Ubuntu Eee Netbook Remix

De originele Xandros, die standaard met de Asus Eee PC wordt meegeleverd, heb ik intussen na een paar dagen uitproberen al vervangen. Het was me toch te beperkend, de hoeveelheid beschikbare software gering en gedateerd, en te veel gedoe om even snel iets voor elkaar te krijgen. Er voor in de plaats gekomen is Ubuntu Eee, een aangepaste versie van Ubuntu 8.04.1, die speciaal voor de Eee geoptimaliseerd is. Dit eenmansproject van Jon Ramvi zal op verzoek van Canonical binnenkort onder een andere naam voortgezet worden.

De installatie vanaf USB-stick verliep met behulp van UNetbootin moeiteloos. Ik heb voor handmatig installeren gekozen en de bestaande partities van Xandros verwijderd. Op sda werd daarna de root / geplaatst en op sdb /home. Vanwege de huidige onzekerheid of veelvuldig schrijven naar SD de duurzaamheid van de kaartjes zal verminderen heb ik geen swappartitie aangemaakt.

Mijn eerste indruk van Netbook Remix is Wow! Dit ziet er echt geweldig uit. Het oog wil tenslotte ook wat. Alle functies van Ubuntu zijn vanaf de desktop met een enkele klik te bereiken. Hierbij vergeleken doet de Easy Mode van Xandros aan als het werken met een kinder-OSje. Na een week intensief gebruik ben ik zeer tevreden over het gedrag van Ubuntu op mijn Eee 900.

Meteen na de installatie ben ik wel enkele kleine foutjes tegengekomen. Zo weigerde Synaptic goed te updaten en konden er geen nieuwe pakketten geïnstalleerd worden. Met deze fix heb ik dat probleem opgelost:

sudo rm /var/lib/apt/lists/*
sudo rm -R /var/lib/apt/lists/partial/*

Ten tweede kon een extern SDHC-kaartje niet aangekoppeld worden. Door in /etc/fstab de laatste regel met de verwijzing naar cdrom te verwijderen (/dev/scd1 /media/cdrom0 ...) werkt ook dat na een herstart nu zoals het hoort.

Het onderdeel Video's in het rechtermenu van Netbook Remix kon niet geladen worden. Hier veroorzaakte de 's in de naam blijkbaar een probleem, want na het hernoemen naar Video was het direct te benaderen.

Om wat extra ruimte te creëren heb ik tot slot nog enkele programma's verwijderd die ik toch niet denk te gaan gebruiken. De grote suite van OpenOffice heb ik bijvoorbeeld vervangen door het kleinere Abiword. Het Eeetje loopt nu als een trein. Ondanks regelmatige uitstapjes naar andere distro's blijf ik toch een echte Ubuntufan in hart en nieren.

4 opmerkingen:

Vincent zei

Startte Xanros nou ook erg snel op? En zo ja, is dat met Ubuntu dan niet zo?

Eucalypta zei

Xandros startte razendsnel op in zo'n 30 tot 35 seconden. Ubuntu eee doet er wat langer over, maar door enkele tweaks wel korter dan de normale Ubuntu. Ik kan niet zeggen dat ik het irritant lang vind duren.

Roadrunner zei

ik heb een mobiel internetabonnement op mijn eee pc maar dat blijkt enkel met xandros te werken. Nu ben ik al jaren gewend om met ubuntu te werken. Xa ndros is mij wat te strak. Het lukt mij bvb niet om mijn IE favorieten in xandros bookmarks over te zetten wat in ubuntu een fluitje van een cent is. Moet ik mij erbij neerleggen dat ik ubuntu eee mag vergeten als ik nog van het internet wil profiteren?

Eucalypta zei

Dat is inderdaad heel erg vervelend. Xandros is net als Ubuntu gebaseerd op Debian. Daarom lijkt het mij dat je modem in de nabije toekomst toch ook ondersteund zal worden. Welk modem heb je? Heb je al eens gekeken op forum.eeeuser.com voor een eventuele oplossing? Of op ubuntuforums.org?