dinsdag 19 mei 2009

Mepis@Home

Puzzelen om Linux op een dode laptop te krijgen, heerlijk vind ik dat. Tenminste als het resultaat uiteindelijk weer een levende machine oplevert die anders bij het oud vuil zou zijn beland. Zo konden we onlangs de oude HP Omnibook 6100 van een kennis reanimeren nadat deze een jaar werkeloos in de kast had gestaan omdat het beestje voortdurend uitviel en tenslotte niet eens meer op te starten was.

In eerste instantie leek een live-CD van Ubuntu goed te werken en konden we enkele honderden foto's van de kinderen redden door deze naar een USB-stick te kopiëren. Helaas bleven herhaaldelijke pogingen tot het installeren bij 75% steken. De HP viel gewoon uit. Werd hij te warm? Werd de stroom soms onderbroken? Een zoektocht op internet bracht aan het licht dat de fan waarschijnlijk niet werkte, een kwaaltje waarover ook HP melding maakte op de site.

Om een lang verhaal kort te maken... Vele uren en tientallen verzuchtingen later doordat het ding steeds de geest gaf, hadden we na ettelijke pogingen met diverse Linuxdistributies opeens een goed werkend apparaat met behulp van MEPIS 8.0. Raadselachtig, want er was plotseling niets meer te merken van hardware-problemen. De verrassing op het gezicht van onze kennis was dan ook groot toen hij de laptop op kwam halen en begroet werd met een diashow van zijn kinderen.

Maar helaas, alsof de duvel ermee speelde, bleek hij thuis verstoken te blijven van internet. Zowel bekabeld als draadloos: niets. Voordat we op weg gingen om te hulp te schieten had ik al de opmerking gemaakt “Als hij nu maar geen @Home als provider heeft! Daar schijnen heel wat problemen mee te zijn geweest.” En natuurlijk had hij een abonnement bij @Home, inmiddels trouwens onder de paraplu van Ziggo.

Na zo'n drie uurtjes vol hoofdbrekens waren we er eindelijk uit. Het lag aan de computernaam die door Windows was aangemaakt en door MEPIS/Ubuntu niet werd herkend. Op te lossen in enkele minuten:

Ga in Windows via Configuratiescherm en Systeem naar het tabblad Computernaam en noteer deze naam. Plaats de naam in het bestand /etc/hostname, verwijder de oude naam en sla het op. In MEPIS heb ik dat snel even gedaan door er als root naar toe te navigeren met het commando kdesu konqueror. In Ubuntu volstaat het commando gksudo nautilus. Of eventueel rechtstreeks vanuit de terminal: gksudo gedit /etc/hostname. Tevens moet het modem even uitgezet worden en na een minuut of wat weer aangezet. En voilà! Internet met @Home.

Heerlijk... Ik ben nóg aan het nagenieten van het feit dat deze bijna onmogelijke uitdaging tot een goed resultaat is gebracht.

2 opmerkingen:

Jos zei

Geweldig! Ik kan mij het gevoel van voldoening heel goed voorstellen. Overigens ook heel erg fijn om weer eens van je te "horen"! Vroeg mij laatst nog af of jij de laatste Puppy nog had geprobeerd. :-)

Eucalypta zei

Ja, dat was zeker een super gevoel toen alles weer werkte. Ook leuk om te zien hoe die kennis met grote ogen van verbazing zag dat die kapotte laptop, met een sticker geschikt voor Windows 98 en Windows 2000 nota bene, liep als een trein en grafisch in een modern, nieuw jasje was gestoken.

Maar je moet wel een beetje gek zijn hè Jos?! Koste wat kost blijven proberen. :-)

De laatste Puppy heb ik nog niet bekeken. Ik moet nodig eens uitzoeken hoe het tegenwoordig met die community gaat sinds Barry Kauler zich grotendeels heeft teruggetrokken.