maandag 14 november 2011

Wordt het PinguyOS?

De Linuxwereld staat op zijn kop. Sinds de jongens van Gnome hebben besloten om de ontwikkeling van Gnome 2 te beëindigen en zich ten volle te richten op Gnome 3 staan veel Linuxgebruikers voor een dilemma. Nu ook Ubuntu met de nieuwste versie 11.10 de ondersteuning voor Gnome 2 definitief vaarwel heeft gezegd en met het zelfontworpen Unity het pad van de mobiele telefoons en tablets is ingeslagen, voelen veel Ubuntugetrouwen zich genoodzaakt om naar iets anders uit te zien.

Unity, arggg! Begonnen met Ubuntu 5.04 dacht ik dit nieuwe varkentje ondanks de kritiek die her en der te lezen viel toch ook wel te kunnen wassen. Dat viel behoorlijk tegen. Alle opgedane kennis van de afgelopen jaren bleek opeens niet meer van toepassing te zijn. Ik moet bekennen dat mijn intelligentie en geduld niet voldoende waren om de intuïtieve gebruiksvriendelijkheid van Unity te doorgronden. Bovendien vond ik het er lelijk uitzien op mijn monitor, die wel wat groter is dan een telefoondisplay.

Wat nu? Ubuntu is voor mij dus einde verhaal als de ondersteuning voor 10.04 LTS ophoudt. Dat is wel duidelijk. Een beetje treurig ben ik er wel van na al die jaren heerlijk computeren. Blindelings wist ik mijn weg te vinden. Maar een nieuwe uitdaging is eigenlijk wel weer spannend. Op weg naar Distrowatch dus!

De trend op Distrowatch lijkt een vrije val van Ubuntu in te luiden. Linux Mint heeft onlangs de jarenlange eerste plaats van Ubuntu overgenomen en ook Fedora zit Ubuntu dicht op de hielen. Het onderlinge geruzie van ontwikkelaars en een deel van de internationale Ubuntugemeenschap dat zich in de steek gelaten voelt, zouden wel eens van invloed kunnen zijn op deze dalende trend. Het positieve hieraan is echter dat er de komende tijd allerlei nieuwe initiatieven zullen gaan opduiken. Shell-extensies om Gnome 3 bruikbaarder te maken, “vorken” om Gnome 2 voort te zetten, nieuwe distributies, etc. Ik denk niet dat we door al deze ontwikkelingen een massale toeloop van Linux op de desktop hoeven te verwachten, maar voor de bestaande liefhebbers worden het interessante tijden. De CD-brander maakt hier de laatste tijd dan ook weer overuren.

Verscheidene distro's zijn inmiddels de revue gepasseerd. Linux Mint Lisa, Linux Mint LXDE, Xubuntu, Kubuntu en zelfs Debian Squeeze. De een is nog te experimenteel, de ander te Spartaans of heeft te veel of te weinig bling bling. Ubuntu heeft me werkelijk verwend gemaakt. Totdat ik er eentje op mijn monitor zag verschijnen die eindelijk mijn goedkeuring kon wegdragen: PinguyOS. Hier zou ik prima bevriend mee kunnen raken.

PinguyOS heeft Ubuntu 11.10 als achtergrond en gebruikt de nieuwe Gnome Shell, breidt deze uit met extensies, een vertrouwd menu en een dock voor je favoriete programma's. De Live-DVD bevat een keur aan programma's. Dat dit nog maar een Alpha-versie is hoeft je zeker niet ervan te weerhouden om het eens te bekijken. In de uitgebreide live-sessie heb ik geen belangrijke fouten kunnen ontdekken.

Mijn conclusie? Verrassend! Dit noem ik gebruiksvriendelijk, zeker in tegenstelling tot Unity. Als ik dan toch afscheid moet nemen van moeder Ubuntu zou dit kind wel eens mijn toekomstige besturingssysteem kunnen worden.

Update 16 november

De beta van PinguyOS is uit. Er komt hoogstwaarschijnlijk geen final omdat Gnome3 Shell nog niet stabiel genoeg is in combinatie met gesloten drivers. Geïnstalleerd op een testpc werkt het lekker, ook al is het werken in de nieuwe Gnome even wennen. De extensies maken het leven een stuk aangenamer.

Uit de sourceslist blijkt dat PinguyOS de main repositories van Mint 12 Lisa gebruikt. Ik zit dus met een gemodificeerde Mint12 te werken. Als de Pinguy deze manier van benadering weet vast te houden met Ubuntu 12.04 LTS ga ik zijn distributie voor dagelijks gebruik installeren. Ik merk dat ik persoonlijk iets zoek waar ik niet al te veel meer aan hoef te knutselen.

4 opmerkingen:

Jos zei

Wat leuk om weer eens van jou een bericht te kunnen lezen! En een zeer aansprekend bericht mag ik wel zeggen. Op Digiplace komt binnenkort een verhaal over Linux Mint 12 en daarom is jouw verhaal zeer welkom. Ik zie namelijk dat daar ook gebruik wordt gemaakt van de Gnome extensions. En ik zie een prachtige Conky script. Zou ik dat bestand eens van je mogen krijgen? (.conkyrc in je /home map)?

Eucalypta zei

Hoi Jos,

Wie weet komt de inspiratie wel weer terug door dit Gnome/Ubuntugedoe. :-)
Nee, dat script heb ik niet. Dat is te vinden op de DVD. PinguyOS maakte op mij meer indruk dan Mint Lisa. Het is lang niet zo buggy.

Nog bedankt voor het advies in een ouder artikeltje van je over de Lenovo Thinkpad. Ik was op zoek naar een Lenovo en heb de L412 gekocht vanwege dat het de perfecte Linuxlaptop zou zijn. Bevalt zeer goed.

Lobiggo zei

Een leuke blog!

Ter info, ik ben dagelijkse Pinguyos gebruiker, en zonder één dag spijt! Sinds ik het ontdekt hebt (een jaar geleden), raad ik niemand iets anders meer aan...

Doe zo verder met de blog!

Eucalypta zei

Leuk om te horen! Hier hebben we inmiddels PinguyOS ook voor dagelijks gebruik. Bevalt zeer goed. Er waren maar een paar kleine dingetjes waar ik niet tevreden over was. Zo heb ik oa global menu uitgeschakeld, zodat je in elk programma Bestand, Bewerken, enz weer terug krijgt. Ik heb veel gebruik gemaakt van deze handige link van het forum: http://forum.pinguyos.com/Thread-Gnome-Shell-suggestions-and-solutions